“Unde te vezi peste 5 ani?” – cea mai întâlnită întrebare la interviu

Părerile și opiniile exprimate în acest material sunt o serie de extrase din Episodul #6 al “Atlas de sfaturi inutile pentru carieră” și reprezintă o sumarizare a celor discutate în webinar. Cu siguranță se mai pot spune multe pe subiect, iar dacă este cazul și există cerere putem redeschide subiectul într-un episod ulterior.

Multe întrebări ajung să fie adresate într-un interviu. Unele cu țintă clară alte care mai degrabă par a fi cu bătaie lungă sau unele menite să pună candidatul pe gânduri, întrebându-se oare ce caută intervievatorul să găsească de fapt….

Una dintre aceste întrebări este “unde te vezi peste 5 ani?” întrebare care, mai ales în contextul actual ar putea provoca cel puțîn un zâmbet dacă nu chiar un ras în hohote. Cine mai e în stare să-și facă un plan pe mai mult de 6 luni în ziua de azi? Dificultatea apare nu în a-ți face planul,care este o idee foarte bună, ci mai degrabă în a reuși să te ții de ce ți-ai propus.

Când un intervievator te întreabă unde te vezi peste X ani, încearcă să vadă cum gândești, cu pui lucrurile în perspectivă și dacă modul tău de a face lucrurile este potrivit cu cerințele jobului sau rolului pentru care ai aplicat. Nu încearcă să iți întindă o capcană sau să te puna în dificultate. Ci pur și simplu modul în care răspunzi, unui intervievator cu experiență și cu abilitați bune de observare, îi va fi foarte simplu să te citească, să înțeleagă și să-și formeze o imagine despre cine ești tu, iar daca apar neclarități sau neconcordante să insiste cu întrebări de clarificare.

În general, când primești această întrebare intervievatorul caută să afle:

 • Daca intenționezi să rămâi pe termen lung sau mai degrabă acest job e pentru tine un pas intermediar.
 • Ești planificat sau mai degrabă lași lucrurile la întâmplare.
 • Care sunt obiectivele tale de carieră și dacă se potrivesc cu obiectivele companiei

Câteva întrebări similare cu “unde te vezi peste 5 ani?”, care mai pot apărea la interviu:

 • Care sunt obiectivele tale de carieră pe termen lung?
 • Ce obiective de carieră ai pe termen scurt?
 • Care ar fi jobul ideal la care visezi?
 • Ce așteptări ai de la acest job?
 • Cum definești succesul?
 • Care este cel mai important lucru pentru tine atunci când te gândești la cariera ta?

Nu există răspuns corect pentru această întrebare. Însă asta nu înseamnă că nu poți să te pregătești. Și tine minte… cu cât reușești să te pregătești mai bine pentru un interviu (și vom scrie și despre acest subiect în viitorul apropiat) cu atât iți crești șansele de a obține ce iți dorești. Jobul pe care ți-l dorești, salariul, pe care ți-l dorești, să lucrezi în mediul pe care ți-l dorești… etc.

Bun, hai să vedem cum te poți pregăți și care ar fi o serie de posibile răspunsuri la această întrebare:

 1. Stabilește-ți obiectivele de carieră – industrie, companie, responsabilități, beneficii.
 2. Definește-ți un itinerariu și un timeline
 3. Fii conștient de punctele tale forte
 4. Stabilește-ți ce ai nevoie să înveți, de unde și când

Dacă ai trecut prin acest exercițiu de a răspunde la toate întrebările de mai sus, ești pregătit să faci față unui interviu serios și pe bune.

Iar dacă simți nevoia unui sprijin, sfat sau orice altceva te-ar putea ajuta, ne poți scrie oricand și găsim o cale să te ajutam.

Succes!

Scroll to Top