Top 10 cele mai întâlnite temeri pe care tinerii și studenții le au vis a vis de job sau carieră

În acest articol vom lua Top 10 cele mai întâlnite temeri pe care tinerii și studenții le au vis a vis de job sau carieră și vom încerca să le adresăm și să vă arătam cum puteți să le rezolvați.

Dacă cunoști pe cineva care… sau ești student, masterand sau proaspăt absolvent și ai întrebări de carieră la care nu-ți răspunde nimeni? Atunci acest articol este pentru tine!

Să începem prin a defini frica. Ceea ce numim noi frici, sunt de fapt emoțiile unui lucru necunoscut, nu vom ști ce vom păți sau cum vom reacționa la el. Astfel apare acel „what if” (Ce s-ar întâmpla dacă). De multe ori aceste frici/ temeri sunt legate de spaima de a pierde ceva sau de o anumită miză. Cu cât miza este mai mare cu atât această potențială pierdere generează în noi temeri/frici. Din cauza acestor emoții tindem să amânăm momentul.

Este normal și sănătos să-ți fie frică. Însă, dacă sentimentul persistă și atunci când nu există o primejdie reală în jurul tău, frica se transformă în anxietate sau fobie și îți poate afecta serios calitatea vieții.

Mergând pe această idee am încercat să aflăm care sunt fricile și temerile cu care se confruntă studentul în vremurile acestea. Astfel am adresat această întrebare studenților cu care intrăm în contact fie la cursurile pe care le organizăm, fie pe canalele social media. Spre surprinderea noastră am descoperit că există foarte multe temeri pe care le vom evidenția în acest material, însă ne vom opri asupra celor care au apărut cel mai des. În concluzie, am ajuns la un top 10 cele mai întâlnite temeri pe care tinerii și studenții le au vis a vis de job sau carieră:

  1. Consideră că nu au experiență, se văd necalificați.
  2. Le este frică că nu se vor integra în colectivul job-ului.
  3. Cred că salariul nu va fi destul.
  4. Le este teamă că nu vor alege un job potrivit pentru ei, care să le placă.
  5. Sunt speriați că nu vor găsi un loc de muncă pe domeniul în care se specializează.
  6. Nu au încredere în propria persoană și în forțele proprii.
  7. Le este frică de eșec.
  8. Sunt speriați de interviu.
  9. Limba engleză este un impediment pentru unii.
  10. Superiorii îi sperie. 

Temerea numărul 1, consideră că nu au experiență, se văd necalificați, este cea cu care majoritatea studenților se confruntă. Tibi Borza și Bogdan Popescu, maeștrii ai antrenamentelor de supraviețuire în primele momente ale carierei și nu numai, au discutat despre această temere în episodul 8 din „Atlas de sfaturi inutile pentru carieră” de marți, 8 iunie de la ora 18:30.

Ei bine, indiferent în ce moment al carierei ne aflăm, trebuie să conștientizăm care sunt instrumentele pe care le avem la dispoziție pentru a ne promova către alte oportunități (fie ele în cadrul angajatorului curent sau către un potențial angajator). CV-ul reprezintă un element foarte important în carieră. Cu ajutorul acestuia ne putem face remarcați și ne putem promova, având șanse reale la oportunitățile profesionale care ne apar în cale. Acum vine întrebarea: Dar cum îmi pot îmbunătăți CV-ul? De multe ori, logo-ul (aka numele companiei) este cel mai puternic. Sfatul nostru este să lucrați în cât mai multe internship-uri, voluntariate sau chiar la „mama și la tata”, deoarece experiența în CV dă bine la angajator, chiar dacă nu este neapărat în domeniul în care vrei să te angajezi (sau la un “logo” important).

O altă frică discutată este cea cu numărul 2, le este frică că nu se vor integra în colectivul job-ului. Colectivul job-ului este cea mai importantă parte, poate chiar mai importantă decât salariul, deoarece colegii de birou vor deveni ca a doua familie, vei ajunge să-ți petreci 8 ore pe zi timp de 5 zile pe săptămână cu ei, așa că trebuie să te înțelegi cu ei și să-ți placă compania lor. Sfatul nostru este ca în prima zi de lucru să te duci să faci cunoștință cu ei, să nu-ți fie teamă, curajul este bine văzut de către colegi și angajator. Invită-ți colegii la o cafea, discută cu ei, pune-le întrebări despre noul job, află ultimele bârfe, deoarece ei sunt sursa cea mai apropiată de ce se află de fapt în spatele locului de muncă. Chiar dacă anunțul (job add-ul) pe care l-ai văzut suna foarte pompos și promitea marea cu sarea, de multe ori lucrurile nu sunt chiar așa. Așadar, cunoaște-ți colectivul, vezi dacă îți plac oamenii cu care vei lucra pentru 3, 6 luni sau poate chiar pentru următorii 5 ani și află și ultimele detalii despre job, chiar din prima zi. Pînă la urmă, decizia de a rămâne sau de a pleca (după perioada de probă) este și la tine.

Pentru a afla și rezolvările celorlalte temeri, stați geană pe pagina noastră de facebook, Start în Carieră, și vino la întâlnirile noastre în care vom discuta tot despre temeri și frici în carieră. (În fiecare a 2-a luni din lună, începând cu 18:30. Anunțăm subiectul fiecărui episod pe paginile de social media dedicate)

LE: Un lucru interesant e că întâlnim aceste frici și la oamenii cu experiență și care sunt pe poziții de ani de zile. Prin cursurile și sesiunile de coaching pe care le facem cu aceștia reușim să-i ajutăm sau să-i acompaniem să treacă peste ele.

Material redecatat și completat de Ioana Andreea Dan, stagiar la Start în Carieră

Scroll to Top