Continuam lista de frici alături de Bogdan Popescu și Tibi Borza vorbind despre frica de a schimba job-uri.
Atâta timp cât simti ca un job nu ti se potrivește, nu este absolut nici o problema în a-l schimba. La început de cariera este chiar ok sa schimbi cât mai multe job-uri pentru a-l găsi pe cel mai potrivit pentru tine. Important este sa îți descoperi pasiunea, iar dacă job-urile sunt în aceeași zona, totul va fi ok. Anumite întrebări ar putea apărea atunci când job-urile sunt din domenii total diferite, aici probabil nefiind implicata pasiunea, ci banii, ceea ce nu este un lucru rau, ar putea fi un lucru normal in rândul tinerilor și nu numai.
O alta temere despre care am discutat ar fi frica de eșec, care nu te lasă să încerci și sa îți atingi obiectivele. Poti depăși aceasta frica dacă accepți ca ar putea exista o pierdere, însă aceasta poate fi o invataura. Bogdan a povestit din experienta lui din ultimul an, având în vedere perioada cu pandemia, in care nu mai putea face tot ceea ce făcea înainte și bineînțeles ca a trebuit sa reia totul de la 0, cum probabil s-a întâmplat în cazul multor persoane, ceea ce nu este usor de facut, insa acesta nu este un eșec, trebuie sa accepți și sa realizezi ca ușor totul se așează și va fi ca înainte sau poate chiar mai bine. Cum s-ar spune,,”cu răbdarea treci și marea”. Frica de esec inainte de un interviu poți sa o minimizezi cu experienta în interviuri. Important este ca atunci când te duci sa aplici pentru un job, sa ai o miza, sa nu fii detașat, dezinteresat, dar nici sa nu fii extrem de serios/rigid.
Teama de a te face de ras, de a fi judecat este de asemenea conectata cu teama de eșec. Noi avem impresia ca oamenii ne vad mult mai rau decât suntem noi, însă in realitate , persoanele din jurul nostru ne vad mult mai bine decât credem noi ca suntem.
Si revenim la alegerea job-ului.
O frica întâlnită des în rândul tinerilor este aceea ca nu vor alege un job potrivit pentru ei, care sa le placa.
Cel mai important este sa încerci, sa te convingi dacă acel job este pentru tine, dacă te simți bine în acel mediu și dacă este ceea ce tu ti-ai dorit. Pana nu încerci, nu vei avea de unde sa știi. Pentru a îți dă seama dacă ceva ti se potrivește sau nu trebuie sa testezi. Bineinteles,dacă ție nu îți place un job și nu simți ca ești în locul potrivit, este perfect normal sa pui stop și sa cauți altceva. Cel mai important este ca atunci când te specializezi pe o industrie devii expert în acea industrie, iar job-ul perfect nu exista!! Job-ul perfect ti-l faci tu!!
Teama ca limba engleza este un impediment apare la majoritatea persoanelor. Ei bine, necunoașterea acestei limbi ar putea fi o problema, dar nu ar trebui sa existe vreo teama în aceasta privinta. In secolul în care noi trăim sunt foarte multe surse prin care te poți descurca. Și desigur, fiind atâtea surse, dacă tu îți dorești poți invata limba engleza destul de ușor deoarece cunoscând aceasta limbă poți sa lucrezi cam în orice domeniu, ajuta foarte mult.
Neîncrederea în sine este cu adevarat o problema. Aceasta este un sentiment neplăcut ce te face sa simți ca nu ești suficient de bun pentru ceva/cineva. In viata, în orice situație, toti suntem egali, avem aceleași drepturi, iar tu nu trebuie sa crezi ca meriti mai putin decât alții sau că ești mai prejos. Mereu trebuie sa renunti la orice lucru care nu îți face bine. Este important sa înveți sa pui „nu”, „nu îmi place”, „nu îmi doresc asta”, dacă tu nu vrei sa faci ceva. De asemenea, mereu trebuie sa îți recunoști și sa încerci sa îți repari greșelile.
Teama ca nu vor fi suficient de pricepuți în cadrul job-ului
Fiind student, la început de cariera, nimeni nu este destul de priceput în cadrul job-ului. Pentru a fi priceput în ceva îți trebuie experienta, iar aceasta experienta ti-o da compania in care lucrezi. Cea mai importanta în aceasta situație este atitudinea ( optimismul, ieșirea din zona de confort, încrederea ). Daca nu ai destulă experienta, ceea ce este normal, la început de drum, gândește-te la abilitățile și competentele tale și mizează cu acestea, cu modestie!!
Pentru a afla și rezolvările celorlalte temeri sau daca vreți să vă puneți la punct și cu alte aspecte legate de dezvoltarea voastră profesională și personală, stați geană pe pagina noastră de facebook, Start în Carieră, și vino la întâlnirile noastre în care vom discuta tot despre temeri și frici în carieră. (În fiecare a 2-a luni din lună, începând cu 18:30. Anunțăm subiectul fiecărui episod pe paginile de social media dedicate)
Material redecatat și completat de Georgiana Macău, stagiar la Start în Carieră