După “Atlas de sfaturi inutile pentru carieră #7” – Ce trebuie să spui la un interviu ca să NU îl iei… 24.05.2021
Titlul poate fi un pic derutant și e posibil să vă inducă în eroare și chiar dacă mai există și candidați care țin morțiș să pice un interviu, textul de mai jos are menirea să te ajute să știi ce să nu faci la un interviu astfel încât să-ți mărești șansele și să te califici pentru următoarea fază.
Ne vom referi atât la interviurile din zona de online și vom face referire și la eventuale situații întâlnite la interviurile față în față.
Printre primele lucruri la care trebuie să fi atent e să nu întârzii, iar dacă se întâmplă asta dintr-un oarecare motiv dependent sau independent de tine, e important să anunți. Fiecare are programul încărcat și orice întârziere poate duce la decalarea altor întâlniri. Ceea ce e neplăcut și pe de alta parte, pentru tine candidat înseamnă puncte cu minus. Că să poți să anunți presupune că știi cu cine vei sta e vorba și că ai contactele sale. Stiu, poate părea la mintea cocoșului , dar experiențele de până acum ne-au învățat că nu sunt puține cazurile în care se întâmplă să nu le ai.
Pe vremuri, când interviurile încă se țineau fizic, încă de când intrai în clădire erai luat sub lupă. De la persoana de la recepție, la oamenii cu care te întâlnești în lift sau pe hol până la sala de interviu, cu toții își fac o prima impresie despre tine. Iar în multe cazuri au și ocazia să o împărtășească cu cel care vă intervievează. Oamenii vorbesc între ei.
Dacă ajungi prea devreme (1h+), încercă să nu bati la ușa spunând că ai ajuns. Exista un consens cum ca 15 minute înainte e ok, altfel încearcă să mai dai o tura de clădire, iar daca ești în online, poți încerca să intrii cu 5 minute înainte. Poți avea ocazia să stai la povesti și să destinzi atmosfera inainte de a trece la partea formală a interviului.
Vino singur și fară bagaje. Lasă familia, prietenul, prietena, etc acasă iar dacă ai nevoie de susținere e ok să te aștepte la cafeneaua de peste drum. Exista și situații excepționale pe care le poți anunța. Indicat e să lași bagajul la recepție sau să întrebi unde ar fi cel mai potrivit să-l lași. Pe de alta parte poate fi și subiect de conversație la început de interviu. De unde vii încotro vrei să mergi. Daca vrei sa ai o alura altfel, si ai o trotineta electrica, foloseste-o si fi pregatit sa ai o conversatie despre viata pe 2 roti.
Asigură-te că știi pentru ce job este interviul. Se mai întâmplă să aplici pentru mai multe poziții în aceiași companie. Daca nu iți este clar, întreabă și clarifică cu cine te-a sunat sau cine ți-a scris. Nu e o problema să întrebi, e o problema să nu întrebi și să pari că o floricică rătăcită 🙂
În plus fata de asta e bine să cunoști câte ceva și despre cultura companiei, despre atmosfera și dress code. Să nu ajungi la interviu îmbrăcat la 4 ace într-o organizație în care se vine imbracat lejer și viceversa. Încă odată, fă-ți temele!
Atenție cum apari la întâlnirea în online. Încearcă să te izolezi pe întreagă durată a interviului. Dacă nu ești singur, anunță-i pe cei din jurul tău că vei intra într-un interviu și ai nevoie de liniște. Daca ai copii, lasă-i în grija cuiva și încearcă să te asiguri că nu vor veni peste tine. Încearcă să nu intrii în interviu dintr-o cafenea, de cele mai multe ori zgomotul ambiental distrage atenția și este deranjant. Acasă, daca nu vrei să se vadă ce este în spate, poți folosi oricând un background virtual. Pentru o calitate mai mare folosește o panza verde în spate, lumini etc. Testează înainte de a intra în direct.
…urmeaza partea a doua
Daca vrei sa fii la curent cu activitatile pe care le desfasuram in cadrul “Start in Carieră” iti sugeram sa ne urmaresti pe pagina noastra de Facebook.