7 idei de bază pentru un CV care să iasă în evidență

După Atlas de sfaturi inutile pentru cariera #5 – 7 idei de baza pentru un CV care sa iasă în evidență. 26.04.2021

Atunci când vei lucra la CV-ul tău să ai în minte ca e bine să-i faci viața ușoară celui care va ajunge să-l citească. Este în interesul tău să ai un CV care să fie practic, simplu, ușor de înțeles și care sa te vândă cât mai bine.

  1. Fa-ți un master CV – acel CV în care treci tot ce ai făcut și poate fi considerată ca experiență profesională #relevantă. Acela e locul în care îți scrii și misiunea profesională, obiectivele și ce fel de job sau carieră îți dorești. Acesta este doar pentru tine și doar pentru ochii tai. Ar trebui sa fie un fel de jurnal în care scrii despre tot ce faci, ai făcut și îți dorești să realizezi din punct de vedere profesional.
  2. Adaptează-ți CV-ul jobului pentru care aplici – nu ai nevoie să îți treci tot istoricul în acel CV, descrie experiențele #relevante și menționează acele lucruri care te-ar putea ajuta. Când îți compui CV-ul gândește-te la ce vrei să spună despre tine.
  3. Folosește un șablon(template) curat și ordonat – sunt atât de multe site-uri care te pot ajuta, le poti gasi cu Google. Ideal ar fi să ai un CV de o pagină(față, nu față verso).
  4. Limba română și diacritice – dacă nu ți se cere să fie într-o alta limba în mod specific, folosește limba română și nu uita să utilizezi diacritice. Lipsa lor poate sugera grabă, neatenție la detalii, ignoranță, etc. Un CV în engleză sau într-o altă limbă este o invitație la a fi testat nivelul  tău de cunoștințe.
  5. Date de contact curente și active – utilizează o adresă de mail pe care o verifici zilnic, de preferat cu nume și prenume(dovada de seriozitate și profesionalism), număr de telefon complet +40 723 456 XXX, iar dacă îți treci profilul de LinkedIn, marchează-l ca link.
  6. Descrie activitățile profesionale – doar să le menționezi nu e suficient. Începe cu ultima experiență avută, va fi experiența despre care vei scrie cel mai mult. Pe masură ce te îndepărtezi de prezent descrierile trebuie și ele să fie din ce în ce mai sumare.
  7. Activități extracurriculare și hobby – sunt aproape la fel de importante ca activitatea profesională. Sunt lucruri care vorbesc despre cine ești și despre ce ești în stare să faci.

Alte lucruri care ajută dar nu sunt obligatorii: poți menționa poziția pe care o urmaresti, un fel de ce-ti dorești să devi sau unde vrei să ajungi, misiune profesională – un paragraf care exprimă în clar care este crezul tău profesional sau de ce faci ceea ce faci, iar în final, nu uita să-ți actualizezi profilul de LinkedIn – te va face mai ușor de găsit. În ziua de azi, lipsa unui profil de LinkedIn ridică întrebări. Așa că dacă încă nu ai unul, știi ce ai de făcut… 

Succes!

Urmarește-ne pe pagina de Facebook

Scroll to Top